Om initiativet

Vi vill med Den Cirkulära Garderoben höja medvetenheten om vilka effekter vår modekonsumtion kan ha på ekonomi, människor och planeten samt ge inspiration till hur vi kan minska de negativa effekterna. Vi konsumerar mycket i Sverige och Kalmar län är inget undantag. Vi behöver mer eftertanke med hur vi väljer att konsumera kläder, hur vi tar hand om dem och vilka alternativ det finns när vi sedan har tröttnat på dem.

Namnet Den Cirkulära Garderoben kommer från att vi behöver tänka mer cirkulärt i vår konsumtion för att bidra till en hållbar utveckling. Det vill säga att ett plaggs livscykel inte behöver vara slut för att du inte vill ha den längre utan den kan komma till användning för någon annan genom återanvändning eller återvinning. På så vis fortsätter plaggets liv även utanför din garderob. Sista utvägen är att plagget slängs.

Varför behövs Den cirkulära Garderoben?

Vi svenskar köper i genomsnitt 13 kilo kläder och textil per person på ett år. Av dessa hamnar åtta kilo i vanliga soporna istället för att återvinnas och återbrukas på olika sätt. Det är inte cirkulärt tänkande!

Men varför är det ett problem? Jo! för om vi slänger plagg som egentligen kan användas av någon annan eller på annat vis måste nya kläder och textilier produceras. Det är dåligt eftersom konsumtionen av textilier står för två till tre procent av svenskarnas utsläpp av växthusgaser. Det går även åt mängder av vatten, landyta och kemikalier vid klädproduktion och det är inte bra för varken människor, djur och natur. Visste du till exempel att mycket av kemikalierna som används vid tillverkningen finns kvar i plaggen när vi köper dem?

 

Den cirkulära garderoben visa vägar till en hållbar konsumtion av kläder och textil som spar pengar, din och andras hälsa och jordens resurser.

  • Släng inte kläder och textil – de har ett liv bortom din garderob
  • Vad har du i garderoben? – välj med omsorg för hälsan, planeten och din egen stil
  • Låt kläderna få ett långt liv genom att vårda, laga, gör om och byt
  • Köp färre kläder och låt de kläder du köper vara av god kvalitet
  • Köp second hand och  skänk vidare – låt kläderna cirkulera.
  • Framtidens material finns det gott om i länet – ull och skog.

Varmt välkommen till en hållbar framtid!

Annonser